12 Temmuz 2013 Cuma

Anne babalar için bir çocuk yaşı ne olursa olsun çocuktur. Bu bir çoğumuz içinde böyledir. Onlara her zaman şefkatle yaklaşmaya çalışırız bu doğru ama asıl soru şu çocuk eğitimi nasıl olmalı ? çocukların eğitimi her ne olursa olsun her zaman doğrucu bir eğitim olmalı. Yani nedir doğrucu eğitim; doğrucu eğitim her zaman onların boş bir kağıt sayfası olduğunu unutmadan her şeyde doğru olanı yazmamız demektir. Örneğin bir çocuğun yanında anne-babası veya yakın gördüğü bir kişi çocuğun yanında sigara içiyorsa bu çocuğun zihninde şöyle bir kurgu oluşur. Eğer benim anne-babam sigara içiyorsa benim sigara içmemde kötü bir şey yok. bu yüzden her zaman çocuğun yanında doğru hareketleri yapmalıyız onlara iyi ve kötüyü öğretmeli kötüden uzak durması gerektiğini onların aklına yerleştirmeliyiz.

çocuk eğitimi nasıl olmalı


Çocuk eğitiminde bir diğer tartışma ise çocukların her zaman aile gözetiminde olması ya da başı boş bırak sokağa kendi büyüsün anlayışıdır. Bu anlayışların ikisi de iyi fakat ikisi de kötü diyemeyiz fakat olması gereken ikisinin de yapılmasıdır. Öyle ki bir çocuk bütün çocukluğu boyunca ev yaşantısında olsun ailesinde hiç ayrılmamış ve onların gözetiminden çıkmamış olsun bu çocuk gerçek dünyaya girdiği zaman deyim yerindeyse şoka girer çünkü daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştır. Her zaman ve her koşulda ailesinin onun yanında olacağını düşünür. O çocuğun ailesi olmadan bir hiç olduğunu düşünür ve kendine güveni olmaz. Diğer bir çocuk olan ve aile denetimi yaşamamış her zaman kuralları kendi koyan çocuk ise diğer çocuk gibi öz güven eksikliği duymaz. Fakat kuralda tanımayan bir insan olur. kuralları olmayan insanlar ise her türlü hareketi yapabilen insanlar olarak büyür ve o şekilde de gider. yani bu anlattığımız iki çocuk yetiştirme türü de yanlıştır doğru olanı ise öz güven eksikliği duymaması için ve kendi ayaklarının  üzerinde durabilmesi için gerekli önlemleri alıcaz ve kuralları ve ölçüleri de aştığı zaman gerekli uyarıları verip gereğini yapıcaz. en doğru yetiştirme biçimi budur.

bebek resimleri


Çocuk eğitimi nasıl olmalı hakkında bu kadar yazdık bir kaç şey daha ekleyerek konuyu toparlamaya çalışalım. Okurlarımızdan gelen en çok soru ise "çocuğumuzu kaç yaşına kadar bizim gözetimimiz altında büyütmeliyiz ne zaman kendi ayaklarında durmaları için zemin hazırlamalıyız" sorusu; her ailenin eğitim yapısı farklıdır. Bu yüzden belli bir ölçüt veremeyiz ama belli bir şeyleri öğrettiğinizi ve çocuğunuzun da bunları iyice anladığını ve daha sağlıklı kararlar aldığını düşündüğünüz zaman siz bu işim başarmışsınız demektir. Fakat şunu iyi anlamak gerekir bu değildir ki artık çocuğunuzla ilgilenmeyi bırakın ne yaparlarsa yapsınlar. Bazı şeyleri artık iyice kavradığını anladığınız olayları onlara serbest kılabilirsiniz ki artık kendi kurallarını koysun ve o da artık bir yetişkin gibi davranmaya başlasın. Belki çevrenizde görmüşsünüzdür artık çocuk iyice büyümüş fakat aldığı kararları annesi yada babası verir ona düşünme veya düşündüğünü söyleme hakkı tanımazlar. bu çok büyük bir yanlıştır artık o 18 yaşında bir yetişkin adayıdır. Onları yavaş yavaş kendi doğrularına göre yaşamaları için hayata hazırlamalıyız diyerek yazımızı bitirelim daha yazıcak çok ama çok sözüm var fakat bir yerden sonra okumak zulüm gelebilir insanlara o yüzden fazla uzatmamak gerek. başka bir yazımızda görüşmek üzere :)

0 yorum:

Yorum Gönder